5 trucjes om een kleine ruimte groter te laten lijken

Alle mooie dingen komen in kleine verpakkingen. Oók je nieuwe appartement. Maar hoe pak je de inrichting extra slim aan zodat je kleine ruimte optisch groter lijkt? Dankzij deze slimme trucjes voelt je kleine stek straks aan als een riant paleis. Fake it till you make it!

1 | Dump alle clutter

Gooi zo veel mogelijk spullen weg. Een vuistregel: heb je iets al een jaar lang niet gebruikt en heeft het geen emotionele waarde of zou je het nu niet kopen als je het in een winkel zag? De vuilbak in. Bof jij trouwens even, want je nieuwe appartement in CityLoft is natuurlijk al meteen rommelvrij bij je verhuis. Nu alleen je vorige woonst nog in (kleine) dozen steken …

2 | Maak een kunstig statement

Live small, think big. Oók in je kunstwerken! Een dramatisch schilderij met felle kleuren geeft een kleine ruimte persoonlijkheid en doet ze groter lijken. Verschillende schilderijen in één ruimte (bijvoorbeeld eentje boven de sofa en eentje in de hal) delen ze visueel op, wat een nog ruimer gevoel geeft.

3 | Doe de transparantietruc

Kies voor meubels die licht doorlaten, zoals rattan stoelen, sofa’s op pootjes, doorkijklampen en glazen tafeloppervlakken. Omdat je op die manier door je spullen heen kan kijken, krijgt je ruimte meer diepte en misleid je je brein dat ze ook echt groter is.

4 | Haal je ijdelste kant naar boven

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wat is de grootste ruimte van ’t land? De jouwe. Tenminste, als je voldoende spiegels integreert. Hang extragrote vierkante of ronde (dé trend van het moment!) spiegels aan de muur. Zet ze idealiter tegenover een raam om het meeste licht te reflecteren. Leg ook eens reflecterende platen op je bijzettafeltjes voor een speels én verruimend effect.

5 | Kies voor lage lichten

Een simpel trucje dat interieurstylisten wereldwijd toepassen: meerdere lichtbronnen bij de grond combineren. Felle lichten aan het plafond focussen het licht op één plek. Als je net meerdere lage lampen op verschillende plekken zet, spreid je het licht en trek je het oog rond de ruimte. Ga bijvoorbeeld voor lage plafondlampen, een tafellampje op een bijzettafel, een staanlamp bij de zetel en waarom geen kandelaar met kaarsen op de eettafel?