CityLoft wint architectuurprijs

Bis, bouw- en inspiratiesalon gaat sinds 2009 jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam thema. Dit jaar is dat ‘sharing’. Delen dus, in de brede zin van het woord: cohousing, kangoeroewonen, ruimtes met verschillende doelen op verschillende tijdstippen en andere collectieve (woon)vormen. CityLoft werd door een vierkoppige jury verkozen tot een van de winnaars.

Sharing is the new having

We leven in een dichtgeslibd Vlaanderen, waar de druk op onze ruimte blijft toenemen. Eindeloze lintbebouwing en verkavelingen, fileleed, honderden kilometers aan nutsvoorzieningen … Hoog tijd om meer duurzame woonmodellen in te zetten, zonder in te boeten op de zogenaamde pretfactor van de vrijstaande villa.

De bis-architectuurwedstrijd 2019 was op zoek naar projecten die inzetten op duurzaam wonen, aan de hand van sharing-principes. Al dan niet residentiële ontwerpen die gedeelde ruimtes en voorzieningen inschakelen om zo betaalbaarder, kwalitatiever en energiezuiniger te leven.

Hoe overtuigde CityLoft de jury?

“De grote meerwaarde van dit project is het opentrekken van het terrein voor de buurt. Het dak, dat meestal een verloren laag is, is een daktuin waardoor er een ‘dakbeleving’ ontstaat voor de hele buurt. Ook de foodbar op het gelijkvloers zorgt voor een ‘buurtbeleving’."

"De gemeenschappelijke faciliteiten compenseren het feit dat men kleiner woont. De bewoner moet immers niet inboeten aan ruimte. Ten slotte is dit concept architecturaal zeer sterk”, besluit de jury.

Jury

Alle projecten werden op 21 augustus 2019 anoniem gejureerd door een vierkoppige jury:
  • Eric Cloes – Hoofdredacteur van ‘Ik ga bouwen’
  • Nele Van Damme – CEO Upgrade Estate
  • Nathan Van Den Bossche – Docent Bouwtechniek UGent
  • Marnik Dehaen – Voorzitter van Vlaamse Raad van de Orde van Architecten (als waarnemend jurylid)Interesse? Maak vrijblijvend een afspraak via info@livelaud.be