Technologie in 2019: ontmoet dé smart home trends

Staat jouw koffie straks al te dampen als je uit bed stapt, zet je de verwarming aan met je stem en maken robots jouw avondmaal klaar? Maak kennis met de technologie van vandaag en morgen met deze indrukwekkende smart home trends.

1 | Stemgestuurde snufjes

“Doe je het licht even aan?” Binnenkort is er iemand die écht naar je luistert – in tegenstelling misschien tot je partner of kat. Stemgestuurde technologie wordt de normin huis. Zo kun je straks je vaatwasser aanzetten met je stem of zelfs een liedje aanvragen. Ook lichtschakelaars, afstandsbedieningen van je televisie en radiatorknoppen worden zo letterlijk het zwijgen opgelegd.

En het gaat nog veel verder, want Amazon heeft onlangs een patent ingediend om zijn Echo-apparaten te laten meeluisteren met zijn gebruikers. Als je als gebruiker bijvoorbeeld zegt dat je nog eens wil gaan shoppen, gaat het systeem een aanbeveling geven tijdens je conversatie. Handig of een inbreuk op je privacy? Wij zijn er nog niet helemaal uit …

2 | Attente technologie die weet wat jíj wil

Vergeet je Netflix-profiel dat suggesties geeft op basis van wat je eerder hebt bekeken. Personalisatie in technologiegaat straks nog véél verder. Verder zelfs nog dan een koffiemachine die aanspringt en een kopje zet van zodra jij je laatste snoozeknop hebt ingedrukt.

Je apparaten zullen ook echt met elkaar gaan communiceren. Op die manier zal je huis leren hoe jij leeft, en alle technologie daarop afstemmen. Spendeer je bijvoorbeeld je maandagavond vooral aan je bureau, maar is dinsdagavond je vaste binge watch-avond en ben je vrijdagavond zelden thuis? Je verwarming, verlichting en entertainmentsysteem zullen het onthouden en zich automatisch aanpassen per ruimte.

3 | Je hele huis wordt slimmer

In 2018 worden steeds meer apparaten voorzien van slimme sensoren. Denk aan een koelkast die automatisch kan ‘ruiken’ of je voedsel nog vers is en zelfs een boodschappenlijstje opstelt wanneer er iets op is. Of wat dacht je van een wasmachine die zelf het ideale wasprogramma kiest op basis van wat je in de trommel gooit?

Je hele huis wordt zo dus eigenlijk je persoonlijke assistent. Nu nog een vloer die zichzelf gaat poetsen en kleding die zichzelf strijkt. Misschien iets voor 2019? Wij hopen met je mee!